Embertenyésztés? Nyomtat Email
Írta: Szalontai Kriszta   
Megszületett az első klónozott gyermek?

Miben segíthet nekünk a génmanipuláció, s mit jelenthet az emberiség jövőjének szempontjából az emberek klónozása? Teremtőt játszunk? Vagy netán a "szeplőtelen fogantatás" újraértelmezésére készülünk a XXI. században? Esetleg megkezdődött volna a Földön az emberek "tenyésztése"?

A filozófusokat, a szociológusokat, a pszichológusokat, a biológusokat stb. és az "átlagembert" régóta foglalkoztatják ezek a kérdések. Lehetséges, hogy ezentúl nemcsak elviekben fogalmazódnak meg e gondolatok, hanem már a gyakorlatban kell válaszokat találniuk a tudósoknak: 2002 végén állítólag megszületett az első emberi klón, s ezzel új időszámítás vette kezdetét az emberiség történelmében.

A Clonaid nevű cég 2002 december 27-én bejelentette: 26-án megszületett az első emberi klón, amit ők hoztak létre. A társaság képviselői szerint a gyermek egészséges. A bejelentést azonban erős szkepticizmus fogadta, főleg a tudományos közösség részéről. A Clonaid 1997 óta működik, s a Realian Movement nevű vallásos szervezet alapította, amelynek tagjai úgy vélik, hogy a földi élővilágot földönkívüliek hozták létre, mégpedig genetikai tervezés útján. A Realian Movement szerint egy földönkívüli faj fejlett klónozási eljárással már Jézus Krisztust is feltámasztotta.

Brigitte Boisselier francia biokémikusnő, a Clonaid vezetője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az első emberi klón, egy egészséges kislány császármetszéssel jött a világra. Boisselier már november végén beharangozta, hogy egy amerikai nő, aki klónozott magzatot hord a szíve alatt, hamarosan szülni fog. A Clonaid képviselői még a gyermek születése előtt megígérték: lehetővé teszik, hogy szakemberek vizsgálhassák meg az általuk klónnak tartott gyermeket. El kellene készíteni az újszülött, majd annak a személynek a genetikai térképét, akinek a kisded állítólag a klónja, s ha a kettő azonos, az lenne a bizonyíték. Az eddig megszólaltatott szakértők szerint azonban szinte semmi esélye nincs annak, hogy a Clonaid küzdötte le volna először az emberi klónozás biológiai problémáit.

A raeliánus szekta és a Clonaid szerint a klónozás lehetővé teszi az örök emberi életet. A gyülekezet tagjai - egyes adatok szerint világszerte mintegy 55 ezren - hisznek a földönkívüliekben. Idegen lényekkel eddig csak a szekta alapítójának, Voralhon Rael-nek sikerült találkoznia, 1973-ban, az auvergne-i vulkanikus hegyek között. A helyszínen egy repülő csészealjból egy kis zöld emberke szállt ki, aki elmondta neki, hogy az idegenek beavatkoztak a teremtésbe, mégpedig a robotika és a DNS-sel kapcsolatos felfedezések felhasználásával. Dolly, a klónozott birka megszületése után a magát Mózes és Mohamed próféták utódjaként számon tartó szektavezér kijelentette, hogy emberi lényeket fognak klónozni, és az embereknek javasolja, hogy másfél millió frankért ily módon jussanak az "örök élethez". A Clonaid legkeményebb "versenytársa", Severino Antinori kutató 2003 januárjára ígérte az első ember klón megszületését. Antinori hitvány hazugságnak titulálta a Clonaid bejelentését a gyermek megszületéséről, mondván, hogy a kicsi klón-létének semmiféle tudományos alapja nincs. Egyébként eddig Antinori is visszautasított minden olyan kérést, amely lehetővé tette volna, hogy független szakemberek betekinthessenek eredményeibe. S végül egy aprócska kérdés: a klónozás folyamatában hol marad, hol lép be a lélek? Merthogy az ezoterikus tanok szerint a lélek választ szülőket leendő teste számára, s determinálja a születéséhez, fizikai léte kialakulásához szükséges körülményeket. A lélek egy más dimenzióból figyeli, alakítja a magzat - saját leendő teste - körülményeit, majd a születés előtt vagy a születéskor belép a testbe, elfoglalja, birtokba veszi azt. Ezért szerepel több tanításban, hogy a test a lélek temploma. De van-e lelke a klón-embernek? S van-e "lelke" azoknak, akik létrehozták, s ily módon beavatkoztak a természet rendjébe?!